Száz milliós veszteség Nyírbátorban

 

Nem keresik a felelősöket

 

A legutóbbi idényben a Keleti csoport 8. helyén záró NB III-as Nyírbátori FC megszűnt, játékosai szétszéledtek. Gyakorlatilag az alapoktól kell elkezdeni az építkezést – nyilatkozta a város polgármestere, Máté Antal egy lapnak. Hogy egy korábban jól prosperáló klub csődbe menjen, hibás, felelőtlen döntések sorozata és a város önkormányzatának tehetetlensége is kellett.

 

A városban az, ami sport, gyakorlatilag romokban hever. Ennek ellenére az önkormányzat újabb adóforintok segítségével szeretné újraépíteni Nyírbátor sportéletét. Ennek egyik első, megdöbbentő lépése, hogy a közel másfél millió forintos prémiumot szavaz meg a testület. Tényfeltáró cikkünk első részében az okokat próbáljuk meg feltárni.

 

Mint emlékezetes, az egyébként 1992 januárjában alapított Nyírbátori Fociklub, amelyet 2010 óta egy temetkezési vállalkozó, Baracsi Balázs elnököl, adminisztratív és dokumentációs hiányosságok miatt nem tudott elszámolni a TAO támogatással a Magyar Labdarúgó-szövetségnek. Ebből egyenesen adódott, hogy az MLSZ a pénzt visszakövetelte. Végül a NAV indított végrehajtást a fociklubbal szemben és ez év nyarán minden olyan mozdítható értéktárgyat elvittek, ami az egyesület tulajdonában volt.

 

A nyírbátori önkormányzat az évek során nagyságrendileg 100 millió forintot juttatott az egyesületnek, jellemzően vissza nem térítendő támogatás formájában. Ezzel nincs is gond. A gond az, hogy gyakorlatilag senki nem kérte számon az elnököt. Az ügyet jól ismerők azt állítják, hogy az egyesület nem tartott közgyűléseket, soha nem volt tisztújítás - noha erre a törvény kötelezi őket. De talán az a legmegdöbbentőbb, hogy pénzügyileg soha nem volt elszámoltatás. Ha lett volna, akkor talán nem jutott volna csődbe az egykor szebb napokat megélt sportklub – jegyzi meg beszélgetőpartnerünk.

 


 

Nem érhetők el az egyesület beszámolói a közhiteles nyilvántartásban

 

Illetve egyetlenegy beszámoló, a 2013-as évre vonatkozó van fent a bíróság honlapján, amit egyébként 2015 novemberében küldött meg az egyesület a Nyíregyházi Törvényszéknek - noha az egyesületekre ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint az egyéb gazdálkodó szervezetekre. Azaz évről évre közzé kell tenni a gazdálkodásra vonatkozó adatokat. Csakhogy az egyesület a gazdálkodási adatait 2014 óta nem publikálta, azokat nem küldte meg a bíróságnak. Legalábbis a bírósági közhiteles nyilvántartásban nincs nyoma.

 

Talán pont ezért 2014 nyarán megszűnt az egyesület közhasznú besorolása és a fent említett okok miatt 2018 októberében végrehajtás indult Nyírbátori Football Club Sportegyesülettel szemben. Mindeközben a NAV nyomozói is elkezdtek egy vizsgálatot, aminek a vége hat vádlott részvételével büntetőeljárás lett - de erről egy kicsit később.

 

2012-2013-ban szárnyalt a klub - 184 millió forint adózott eredmény

 

Ez olvasható ki a beszámolóból, ami a 2012-es évre vonatkozó adatokat is tartalmazza. Ennek alapján a 2012-13-ban könyvelt bevétele a klubnak 252 millió forint volt, ebből a TAO (2012-2013 szezon) 37 millió forint. A klub a legnagyobb TAO-támogatást a 2011-2012-es szezonban kapta. Ekkor több mint 197 millió forint jutott a focira, amely támogatás felhasználását végül az MLSZ szabálytalannak ítélte és a pénzt visszakövetelte.

 

Adózott eredménye az egyesületnek az 2012-2013-as évre vonatkozóan több mint 184 millió forint, miközben az önkormányzat például 2013-ban 20 millió forinttal támogatta meg az egyesületet. A brutális nyereség annak köszönhető, hogy a kiadási oldalon mindösszesen 37 millió forintot könyveltek.

 


360 millió forintnyi TAO-támogatás

 

Baracsi Balázs, aki 2010 októbere óta az egyesület elnöke, 2018-ban azt nyilatkozta, hogy az MLSZ egy 2011-2012-es pályaépítéssel kapcsolatos szabálytalanságok miatt követeli vissza a támogatást.

 

Az egyesület 2012-ben 197, 2013-ban 37, 2014-ben és 2015-ben 45- 45, 2016-ban 5, 2017-ben 32 millió forint TAO-támogatást hívott le. Bár 2018-ra az MLSZ több mint 44 millió forint sportprogramot támogatott volna, de ezt a pénzt már nem hívta le az egyesület.

 

Több, mint 100 millió forint önkormányzati támogatás

 

Az elmúlt öt évben közel 100 millió forint önkormányzati támogatást kapott az egyesület, ezen felül évente 3,5 millió forintot a sportlétesítmény üzemeltetésre fordított az önkormányzat. Erre a célra külön költségvetési forrást rendelt a képviselő-testület, így a tetemes pályafenntartási és létesítményüzemeltetési költség nem az egyesület költségvetését terhelte. Miközben egy NB III-as csapat éves költségvetése 22-25 millió forint közé tehető, ennek jelentős részét az MLSZ megtéríti. Ennek ellenére Nyírbátorban mégis csődbe ment az egyesület. Oka, hogy az egyesület vezetése nem tudott vagy nem akart elszámolni a TAO-támogatásokkal, ami végül egy adósságcsapdába vezette a klubot, ahonnan nincs kiút.

 

Tiszta lappal, ugyanazzal a vezetéssel?

 

A Magyar Labdarúgó-szövetség 2018 januárjában kizárta a klubot TAO-támogatásból, emellett az NB III-as csapatokat segítő működési támogatást is megvonta. Ezért a 2018-19-es szezonban már nem az egyesület indult a bajnokságban, hanem az egyesület által létrehozott kft., amelybe ismét jelentős közpénzek csatornázódnak be, miközben gyakorlatilag csak a név változott és az egyesülettel szemben végre hajtás van folyamatban.

 

2018 október 9-én a NAV elrendeli a Nyírbátori Football Clubbal szemben a végrehajtást; ennek ellenére a nyírbátori önkormányzattól a klub 2018 júliusában 5 millió 750 ezer, 2019 januárjában 10 millió 356 ezer forint támogatást kap. Szintén ilyen bőkezűen bánik az önkormányzat a klub által alapított gazdasági társaságával, a Nyírbátori Labdarúgás Szervező Kft-vel, hisz 2018 júliusában 5 millió 750, ugyanez év decemberben 7 millió 640 ezer forint támogatást kap, majd 2019 márciusában 10 millió forint apanázst szavaztatnak meg a képviselő-testülettel. Azaz röpke fél év alatt a gyakorlatilag csődben lévő klubnak közel 40 millió forint támogatást ad az önkormányzat.

 

Hol van itt a tiszta lap?

 

Miután az önkormányzat tízmilliókat költött egy csődben lévő klubra, a tiszta lap okán - állítólag alulról szerveződve - újabb egyesületet hívnak életre, a Nyírbátori Labdarúgó Sport Egyesületet. Ennek vezetője Makay Robin, aki eddig a csődbe ment Football Clubnál volt. Az egyesület 8 millió 792 ezer forintos támogatásáról az önkormányzat képviselő-testülete ez év augusztus 27-én döntött. A csekélynek nem mondható összeg a 2019-es év második félévi működési kiadásaira elegendő. Ilyen például a bér, ami 3 és félmillió forint, de van prémium egymillió 400 ezerért, bankett 500 ezerért és karbantartási költség 600 ezerért, miközben az önkormányzat költségvetésben 3 és félmillió forint költséget számolnak el a sporttelep üzemeltetésre.

 

Mindezt egy megyei harmadosztályban játszó csapat klubjának fizeti ki a nyírbátori önkormányzat, miközben ebben az osztályban játszó más csapatok éves szinten megközelítőleg egymillió forintból oldják meg a feladatot.

 

Folytatjuk.

 

Aktualitások

 

Boldog Új Évet kívánunk!


 

 

 

Érdemes megnézni