Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere és Simon Miklós országgyűlési képviselő tartott 2014. 01. 24-én mintegy 5-600 fő előtt a zsúfolásig megtelt nyírbátori Kulturális Központban fórumot.

Fontos üzenetet hordoz a rezsicsökkentés, mégpedig azt, hogy közteherviselés van az országban - jelentette ki az emberierőforrás-miniszter.

Balog Zoltán elmondta, az nem járja, hogy éppen azok szenvedjék meg a gazdasági válságot és viseljék az ebből eredő következményeket, akik munkából akarják eltartani magukat és családjukat.
Egy olyan tehermegosztás alakult ki a kormány segítségével a bankok, a közműszolgáltatók és a lakosság között Magyarországon, amely sokkal igazságosabb a korábbi rendszereknél - fogalmazott a miniszter. Balog Zoltán hangsúlyozta, felelősséggel kell meghozni a döntést annak érdekében, hogy a rezsicsökkentés rendszere továbbra is fenntartható és igazságos legyen.


A miniszter arról is beszélt, nem egyszerű leszámolni az előző szocialista kormányok elmúlt nyolcéves "örökségével" és a tulajdonképpen 1949 óta tartó időszakkal. Balog Zoltán szerint ha a Fidesz 2002-ben tudta volna folytatni a kormányzást, nem itt tartana az ország, így most másodszor kell kihúzni a bajból, a csőd széléről.

Többek között azt mondta: “a lobbicsoportok megvásárolják azokat, akik aztán az ország ellen lázítanak”. Konkrét személyi kapcsolatok vannak azok között, akik hazugságokat terjesztenek, és azok között, akiknek haszna az elmúlt időszakban csökkent.

Mintegy öt-hatszáz fős hallgatósága előtt Balog Zoltán lelkész-politikus kifejtette azt is: “megválasztunk európa parlamenti képviselőket, ezek közé becsúszott néhány szocialista is, kimennek Brüsszelbe, és akkor kiadják Brüsszelben, hogy Magyarország ellen kell készíteni egy jelentést. S akkor ki készíti el az első fogalmazványt? A magyarnak nevezett képviselők”.

“Ők azt szokták mondani, hogy ők a kormányt támadják. Ez nem igaz! Magyarországot járatják le mindazzal, ami ott történik. Velük szemben úgy gondolom, hogy nagyon fontos, nagyon fontos, hogy megvédjük mindezeket az eredményeket.”

Míg a szocialistáknak köszönhetően hazánk és az emberek eladósodtak, csődbe jutottak, addig a bankok profitja 2008-ra hét százalékkal emelkedett, a lakosság reáljövedelme tizenhárom százalékkal csökkent, az államadósság mértéke pedig 83 százalék volt, 2010-re negyedmillióval emelkedett a munkanélküliek száma, a gazdaság pedig képtelen volt növekedést produkálni - mondta a miniszter.
Ezzel szemben a Fidesz-kormány visszafizette az előző kormánytól örökölt IMF-hitelt, és azt nem követtek újak. Az infláció soha húsz év óta soha nem volt ennyire alacsony, és a költségvetési hiányt is sikerült három év alatt három százalék alatt tartani, emellett 255 ezer új munkahely jött létre, és pozitívba fordult a gazdasági növekedés - sorolta Balog Zoltán.
A miniszter fontosnak nevezte a családtámogatási rendszer átalakítását, amelynek révén mintegy 180 milliárd forint marad a családoknál, a kormány további intézkedései közül pedig a közbiztonság javítását, a magyar föld védelmét és a rezsicsökkentést emelte ki.


A kormányváltás után ármoratóriumot vezettek be a közműszolgáltatások területén, tavaly januárban első körben tíz százalékkal csökkent a gáz, az áram és a távhő ára, ezt pedig júliusban pedig többek között a pb-gáz, a szennyvízszippantás és a kéményseprés díjainak mérséklése követte. Kilenc szolgáltatás díját csökkentette két lépcsőben a kormány, ennek eredményeképpen húsz százalékkal mérséklődött a rezsiköltség - hangsúlyozta Balog Zoltán. Hozzátette: ezzel a lépéssel egy átlagos háztartás 100 és 200 ezer forint közötti összeget spórolhat meg egy év alatt.
Ha bizonyos cégek azt állítanák, hogy nekik nem éri meg Magyarországon áramot és energiát szolgáltatni, akkor a magyar állam kész ezeket a közműcégeket megvásárolni és nonprofit alapon működtetni - jelentette ki Balog Zoltán.
Simon Miklós (Fidesz), a térség képviselője Nyírbátor és körzetének eredményeiről szólva elmondta, 2010-ben "mély válságból" indult a város és térsége, a legnagyobb problémát okozó munkanélküliség növekedését 2012-re sikerült megállítani. A lassú javulás jele, hogy négy és fél ezren dolgoznak a közfoglalkoztatásban, három és fél év alatt pedig 1800 új munkahely jött létre - mondta Simon Miklós.

A sikeres pályázatoknak köszönhetően több milliárd forint támogatás jutott e térségnek különböző fejlesztések megvalósítására. Kiemelte az állam önkormányzatoknak nyújtott segítségét, melynek során a települések jelentős része komoly tartozásoktól szabadulhatott meg. A fórum résztvevői azt is megtudhatták, hogy az állam Nyírbátor adósságállományának 50 %-át vállalta át első segítségként, tavasszal viszont a maradék tartozást is átvállalja az állam. Ez óriási lehetőséget teremt Nyírbátor számára, hiszen a szocialista városvezetés az egyik legeladósodottabb településsé tette a várost.

A kezdeti sikeres lépéseket közös munkával érhettük el, s a 2014-es választás arról is fog szólni, hogy választókerületünkben folytathatjuk-e együtt tovább ezen értékteremtő munkát- hangoztatta zárszavában Simon Miklós országgyűlési képviselő.

A rendezvény képei

Érdemes megnézni