Orbán Viktor napirend előttijéből:

A megújult Magyarországnak ismét van jövője, mert stabilan és fenntarthatóan növekszik a gazdaság, nő az önbecsülése és önbizalma, egyre inkább hisz saját erejében – hangsúlyozta Orbán Viktor a parlamentben.

Az elmúlt időszak kormányzati döntéseit ismertette Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában a parlamentben, és kitért jövőbeli tervekre, kihívásokra is.

A kormányfő elmondta, elkészült a partnerségi megállapodás, mely szabályozza az unió és Magyarország közötti pénzügyi együttműködést a következő hét éves ciklusra, a kabinet államközi szerződést kötött Oroszországgal a nukleáris együttműködésről, valamint a kormány visszavásárolta a Főgáz eddig német kézben lévő részvényeit és a cég irányítási jogosultságokat, így a vállalat ismét kizárólagos köztulajdonba került. A kormány döntött egy új Budapesti Kongresszusi Központ felépítéséről, áttekintette és részben módosította a Miskolc és környéke digitális programot, összeállította a 2014/15. évi tanuszoda és tornaterem építési programot, és kiemelt üggyé nyilvánította a 2021-es úszó-világbajnokság megrendezését.

Orbán Viktor aláhúzta azt is, hogy a kormány az online pénztárgépekre való átállás ügyében garantálja, hogy egyetlen becsületes kereskedő se szenvedjen kárt. A kormányfő kitért a nemzetközi kapcsolatokra is. Elmondta, decemberben 32 egyezményt írt alá a kormánydelegáció Törökországban, és felhívta a figyelmet a múlt heti - Ukrajnával kapcsolatos - V4-csúcstalálkozóra is. A miniszterelnök kitért a külföldi cégek közelmúltbeli magyarországi beruházásaira is.
 

„Magyarországnak újra van jövője”

2010-ben egy történelmi lehetőséget kaptunk, ami kötelességünk volt beváltani – emlékeztetett Orbán Viktor. Ma már jól látható, az azóta elvégzett munka töredékét sem végezhettük volna el, ha nincs meg hozzá az alkotmányos többség, a kétharmados felhatalmazásban rejlő egység.

Köszönetet mondok a választópolgároknak, hogy az elmúlt négy évben, - a válság minden nehézsége ellenére – támogatták Magyarország megújítását – tette hozzá. Csak az emberek összefogásának és erőfeszítésének köszönhetően érhettük el, azokat a közös eredményeket, mely alapján magabiztosan mondhatják a magyarok: az országuk jobb állapotban van, és egyre jobban teljesít – fogalmazott a kormányfő.
 

Magyarország az elmúlt évek alatt képes volt gondolkodásában, életszemléletében, és lélekben is megújulni. Ez a lelki megújulás adja sikereink végső magyarázatát, innen fakad a következő lépésekhez szükséges erő és bátorság, innen ered az összefogás képessége is – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ezért voltunk képesek felülemelkedni részérdekeken és pártpolitikán, ezért tudunk nemzeti egységet létrehozni. A miniszterelnök az összefogás pozitív példájaként említette a dunai árvíz elleni sikeres küzdelmet, és arra is emlékeztetett, komoly csatákat kellett vívni a bankadóért, a multiadókért, és az alkotmányért is.

Orbán Viktor leszögezte: a megújult Magyarország ma már nem ijed meg semmitől. Hiába támadják, fenyegetik, kiáll magáért és a magyar emberekért, akkor is, ha nagyobb erőkkel találja magát szembe. Ez a Magyarország kitart érdekei mellett és hajlandó harcolni is értük úgy, ahogyan ez egy életképes, lélekben is erős országhoz méltó – tette hozzá. A kormányfő arra is emlékeztetett, nemcsak vitákat és konfliktusokat vállaltak, hanem megerősítették régi szövetségeinket a NATO-val és a nagy európai országokkal, valamint új gazdasági-kereskedelmi együttműködéseket építenek ki világszerte. A cél az, hogy az export egyharmada Európán kívülre irányuljon 2018-ra – fűzte hozzá.

Magyarország évről évre egyre jobban teljesít; sikerült túljutnunk a reménytelenségen, a korábbi rossz kormányzás okozta kilátástalanságon, megosztottságon, széthúzáson, vagyis a hanyatláson. A megújult Magyarországnak ismét van jövője, mert stabilan és fenntarthatóan növekszik a gazdaság, nő az önbecsülése és önbizalma, egyre inkább hisz saját erejében. Van jövője, mert közép-európai országként ahhoz a térséghez tartozik, amely a következő időszakban az európai növekedés motorja lesz – fűzte hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sok munka van még hátra, sokat kell még dolgozni, hogy minden célt elérjünk.

Orbán Viktor leszögezte, le kell törni az energiaárakat. Az alacsony rezsi biztonságos életet tesz lehetővé minden magyar család számára, az olcsó energia pedig versenyképessé teszi hazánkat a befektetésekért és a piacokért folyó nemzetközi küzdelemben. A kormány célja, hogy az energiaellátás Magyarországon legyen a legolcsóbb Európában – fejtette ki. Az előttünk álló időszak legfontosabb feladata a rezsicsökkentés megvédése és folytatása lesz – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: világossá tettük, hogy nem tűrjük tovább a magánmonopóliumokat, nem fogadjuk el az erőfölénnyel való visszaélést.

2014 a rezsiharc éve lesz; az Európai Unió most is, - ahogyan ezt korábban is megszoktuk – kötelezettségszegési eljárással fenyegeti Magyarországot. A brüsszeli multik, bankárok és bürokraták újabb támadásra készülnek a magyar családok ellen – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Emlékeztetett, a Fidesz és a KDNP már 2010-ben úgy döntött, a küzdelemben a piros-fehér-zöld sarkot választja a szorítóban. Most sem ölhetünk ölbe tett kézzel, meg fogjuk védeni a rezsicsökkentést. Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne hagyjuk magunkat, és ne engedjünk az érdekeinkből – szögezte le.

A kormányfő szerint első lépésben az Országgyűlésben meg kell alkotni a harmadik rezsicsökkentés feltételeit. A javaslat alapján a gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhő ára pedig október 1-től 3,3 százalékkal csökken majd. Másodszor fel kell vennünk a kesztyűt az unióval a kötelezettségszegési eljárás ügyében; meg kell mutatnunk, hogy nem fogadjuk el sem az igazságtalanságot, sem a kettős mércét, és nem engedünk a kapzsiságot, extraprofitot kiszolgáló politikának. Harmadszor, meg kell teremteni hazánkban a nonprofit energiaszolgáltatók működésének a feltételeit – tette hozzá.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Európa csak úgy lehet versenyképes Amerikával és Ázsiával szemben, ha radikálisan leszorítja az energiaárakat, mivel ezeken a helyeken kétszer, háromszor olcsóbb az energia ára, mint a kontinensünkön. Orbán Viktor szerint az árak letöréséhez kevés lesz a verseny kiterjesztése, ezért radikálisan alacsonyabb energiaárakat csak árszabályozással lehet elérni. Mi megoldást javaslunk egész Európának, aztán vagy megfogadja, vagy nem. Azonban nem adhatjuk fel saját érdekeinket és nem mondhatunk le a versenyképességünkről. Ceterum censeo: a rezsiharcot tehát meg kell vívni – szögezte le Orbán Viktor. A miniszterelnök arra kérte az összes képviselőt, hogy álljanak ki a rezsicsökkentés mellett. Hiszen Magyarországnak újra van jövője, ne engedjük, hogy ezt bárki elvegye a magyaroktól – zárta napirend előtti felszólalását a kormányfő.

 

Érdemes megnézni