A baloldal a magyar családok érdekei helyett fontosabbnak tartja a külföldi lobbiérdekeket – hangsúlyozta Rogán Antal a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) győri szervezete országjáró kerekasztal-beszélgetésének budapesti, XVII. kerületi állomásán.

Lanczendorfer Erzsébet arról tájékoztatott, hogy 1997-ben indult a KÉSZ győri szervezete által szervezett rendezvénysorozat, melynek ez a 211. állomása. Tizenhét év után is nagy az érdeklődés a kerekasztal-beszélgetések iránt, ami azt jelzi, az emberek nem veszítették el a közélet iránti érdeklődésüket, és hitelesnek tartják a beszélgetéseket – emelte ki a politikus.

 

A jövő évi választások kapcsán kijelentette, az a közösség tud felelősen dönteni a jövőjéről, aki ismeri a múltat, fel is használja ezekeat a tapasztalatokat, és egyúttal utalt a szocialista kormányok tevékenységére is. 2002-ben az Orbán-kormány 8ooo milliárddal adta át az államadósságot, ez nyolc év után 21 és félezer milliárdra nőtt – emlékeztetett a kereszténydemokrata politikus.

Mráz Ágoston Sámuel felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény-kutatások adatai kedvezőek a kormánypártok számára. Hazánkban nincsen kormányváltó hangulat, és nem igaz az a tézis sem, hogy a bizonytalan szavazók a baloldal titkos tartalékai lennének – fogalmazott a Nézőpont Intézet igazgatója. Tájékoztatott arról is, hogy az összes megkérdezett 45 százaléka Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek, „az összes többi jelölt csupán tíz százalék alatti arányt tud felmutatni”. A bevallottan baloldali szavazók harmada-negyede gondolja csak azt, hogy baloldali miniszterelnöke lehet a választások után az országnak – tette hozzá a politológus.

Hangsúlyozta, a számok azt mutatják, hogy a Fidesz-KDNP esélyes a tavaszi voksoláson, de természetesen még sok múlik a kampányon is. A tendenciák okaként a jó kormányzást, valamint a baloldal válságát jelölte meg. A baloldal a mai napig adós azzal, hogy elmondja, mit gondol a 2002 és 2010 közötti időszakról, és emellett van egy kompetencia-válsága is a baloldalnak – utalt a baloldali pártok közötti vitákra, ellentétekre.

Szólt arról is, hogy véleménye szerint a baloldal képtelen elhitetni az emberekkel azt, hogy a különböző nemzetközi fórumokon a nemzeti érdekeket akarja képviselni. Sokkal inkább az a nézet alakult ki, hogy feljelentőhelynek használják ezeket az intézményeket – fűzte hozzá.A kormányzati intézkedések kapcsán megjegyezte, a választók azt érzik, hogy jó irányba mennek a dolgok. Példaként többek között a közteherviselés átalakítását, a csökkentő államadósságot, valamint a rezsicsökkentést említette.

Rogán Antal beszédében kiemelte, úgy véli, a baloldal politikája veszélyt jelent a magyar családokra nézve. Hagyták elszabadulni a rezsiárakat, mert a magyar családok érdekei helyett fontosabbnak tartották a külföldi lobbiérdekeket – hívta fel a figyelmet. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette, Bajnai nemrég azt mondta, hazánkban nem is magasak a rezsiárak. Egy két keresővel rendelkező kétgyerekes család havonta körülbelül 10 ezer forintot spórol a rezsicsökkentéssel – jelentette ki, megjegyezve, a kormánypártok álláspontja szerint ez a tendencia fenntartható.

"Egy két keresővel rendelkező kétgyerekes család havonta körülbelül 10 ezer forintot spórol a rezsicsökkentéssel."

A szocialistákkal ellentétben mi azt mondjuk, figyelembe kell venni, hogy egy gyermekeket nevelő család pluszterheket vállal a jövő érdekében, ezért vezettük be a családi adókedvezményt – fogalmazott. Mint mondta, a baloldal szerint erre semmi szükség.

Elmondta azt is, hogy a baloldal mindezek mellett eltörölné az egykulcsos adórendszert is, és bevezetnék a 25 és 40 százalékos adókulcsot. Rámutatott, hogy emögött az húzódik meg, hogy a szocialisták megígérték az érintett vállalatoknak és Brüsszelnek, hogy kormányra kerülésük esetén megszüntetnék a különadókat. Ezt a magyar családokkal fizettetnék meg, és eltörölnék a családi adókedvezményt, valamint az egykulcsos adórendszert – jegyezte meg a fideszes politikus.

Hosszú évek után először sikerült elérnünk, hogy kezdenek megfizethetővé válni a forinthitelek, és minden devizahiteles élhet valamilyen megoldási lehetőséggel – fogalmazott, hozzátéve, úgy véli, ha a szocialisták ismét hatalomra kerülnének, ezek a folyamatok visszafordulnának.

Martonyi János arról beszélt, amikor Magyarországon polgári kormány van, rendszerint támadják külföldről hazánkat, míg a baloldali kabinetek idején csak elvétve tapasztalhatóak a külföldi bírálatok. Példaként 2006 októberét említette, amikor „néhány bíráló hangtól eltekintve a nemzetközi közvélemény nem szólalt meg”. A gazdasági érdeksérelmek mellett értékrendbeli különbségek is érzékelhetők – mutatott rá a külügyminiszter, utalva arra, hogy sokan többek között azt is nehezményezik, hogy Isten neve is olvasható az alaptörvényben. Mi határozottan megvalljuk az értékeinket – szögezte le.

Szólt arról is, hogy az európai keresztény világban sok támogatója van a magyar kormánynak. Szavai szerint a pártpolitika napjainkban megjelenik a nemzetközi porondon is, ezt a jelenséget a kampány pedig valószínűleg fel fogja erősíteni. Hangsúlyozta, hogy a bírálatok egy része nem a konkrét intézkedésekről szól, hanem a magyar identitásról, a történelmi hagyományainkról. Akkor, amikor az alapvető értékinket teszik vitássá, azt nem tudjuk elfogadni – húzta alá.

A rendezvényen részt vett Riz Levente országgyűlési képviselő, a XVII. kerület polgármestere, valamint Dunai Mónika, aki a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Rákosmentén

Érdemes megnézni